сряда

2006/08/03 ИСКАНЕ ЗА НАМЕСА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ ДОГОВОРИТЕ ЗА БАЛИРАНЕ

Национално Движение Екогласност

Член на Приятели на Земята

Изх. 16/03.08.2006

До г-н Бойко Борисов

Кмет на Столична община

И С К А Н Е

от Национално движение “Екогласност”, представлявано от

председателя Иван Иванов Сунгарски и зам.-председателя Петър Пенчев

Троянски, с адрес за съобщения 1000 София, бул. “Дондуков” 9 и

GSM-и съответно 0888850145 и 0887525032

ЗА НАМЕСА на основание Закона за опазване на околната среда, Закона за управление на отпадъците и Закона за задълженията и договорите

Относно: Прекратяване на договорите, сключени през м. май 2005 г. между Столична община и фирмите-оператори на балирането на битовите отпадъци на София

Уважаеми господин Борисов,

Приложено Ви представяме официално съобщение относно извършена проверка по спазване на санитарно-хигиенните изисквания на Площадката за предварително третиране и временно съхранение на твърди битови отпадъци в кв. Искър. Проверката е реализирана от комисия специалисти от Министерство на здравеопазването и Столична регионална инспекция за опзване и контрол на общественото сдраве, в присъствието на проф. Р. Гайдарски – министър на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

Цитираме част от констатациите на проверката:

При нарушаване целостта на някои от балите има изтичане на инфилтрат. Във връзка с това комисията даде указание да се извършва ежедневна дезинфекция на изтеклия около балите инфилтрат с хлорен препарат.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Високите температури са предпоставка за ускоряване на гнилостните процеси сред отпадъците…

Фактите показват, че е на лице НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на договорите в частта за поетото задължение от фирмите-изпълнители на балирането на битовите отпадъци на София - ДА ГАРАНТИРАТ ЦЕЛОСТТА НА БАЛИТЕ ЗА СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ.

Констатациите на компетентните държавни органи в Република България са КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, че само след ЕДНА ГОДИНА практиката доказа негодността на избраната технология за балиране на битовите отпадъци, опасностите, които тя създава за околната среда, както рисковете за човешкото здраве.

Фрапиращото нарушение на Договорите, сключени през м. май 2005 г., ни принуждава, като отговорна екологична организация, да Ви ПРИЗОВАВЕМ, в качеството Ви на страна по тези договори, да ги прекратите и да спестите десетки милиони лева на софиянци от тази излишна и опасна технология. ДА ГИ НАСОЧИТЕ към избиране на МОДЕРНА ТЕХНОЛОГИЯ, включваща разделно събиране, както и последващо третиране, ГАРАНТИРАЩО липсата на каквито и да е замърсители в атмосферата.

Мотивирано от изложеното дотук, Национално движение “Екогласност” се обръща към Вас с ИСКАНЕ ЗА НАМЕСА на основание Закона за опазване на околната среда, Закона за управление на отпадъците и Закона за задълженията и договорите, като прекратите договорите, сключени през м. май 2005 г. между Столична община, представлявана от кмета Стефан Софиянски и фирмите-оператори на балирането на битовите отпадъци на София.

Ако в 14-дневен срок не бъдем уведомени писмено от Вас за извършване на необходимите законови действия съгласно цитираните закони, то НД “Екогласност” ще приеме това като наличие на ОТКАЗ и ще внесе това Искане в Съда.

Приложение: Съобщение от 02-08-2006 г. на Дирекция “Връзки с обществеността и протокол” при МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

С уважение,

Председател:

/ Иван Сунгарски /

Зам.-председател:

/ Петър Пенчев /




Няма коментари: