вторник

2006/04/19 ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА Р. БЪЛГАРИЯ

До: Председателя на Народното събрание
Копие: До Омбудсмана на Р. България
Всички медии


О Т В О Р Е Н О П И С М О


Уважаеми Г-н Пирински,

Пишат Ви отново представители на организации и комитети, подали многобройните:
-ИСКАНИЯ за изтегляне от Парламента на Общия устройствен план и доклада по ОВОС към него – 20.03.06г., 27. 03.06г., 03.04.06г. – до Президента на Р. България, Нар. събрание, Мин. съвет, Областния управител на София, Кмета на София, Главния архитект на София

-АПЕЛА до председателя на Нар. Събрание - 31.03.06г.

-ПЕТИЦИЯТА до председателя на Европейския парламент, Европейската комисия и до Председателя на Нар. Събрание на Р.България, Омбудсмана на България – 09.04.2006г

-ДЕКЛАРАЦИЯТА от март 2006г. относно Проекта на Закон за одобряване и прилагане на Общия устройствен план на Столичната община /ЗОПОУПСО/ – подкрепена от над 20 организации

На 12.04.2006г. 36 граждани и представители на тези организации бяхме свидетели как старта на разглеждането на ЗОПОУПСО в Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство беше отложен до отстраняването на нередностите по внасянето му.

Ние твърдим, че нередностите не се изчерпват само с липсата на обяснителна записка относно нормите и правилата за застрояване и липсата на чертежи и схеми за всеки един от членовете на комисията. Не става дума за незначителни пропуски, а за грубо нарушение на всички законови процедури:

1. Не е приключило съдебното дело във Висшия административен съд, засягащо Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ към предложения за разглеждане ОУП на София.

2. Внесеният в Н. Събрание ОУП не е в оригиналния си вид, гласуван от Столичния общински съвет /СОС/ през 2003г., а в нова, модифицирана версия, която не е преминала съответните процедури по разглеждане и гласуване в СОС.

3. Предложеният ОУП на София не е бил подложен на широко обществено обсъждане, нито пък изложен на оповестено по съответния ред общодостъпно място за разглеждане от гражданите във всеки район и кметство на Столичната община, каквито са изискванията на редица български закони и международни договорености /ЗУТ, ЗООС, Орхуската конвенция/, и твърдението на члена на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство Стефан Софиянски, че той е бил изложен в продължение на 3 месеца в Банята, за да може да бъде видян от всеки, който желае, буди само недоумение.

Така стигаме до последния въпрос, който касае самот естество на предложения ОУП, а именно:

4. Той е изготвен с много основни недостатъци и липси, които ние сме посочили в подадените от нас досега гореизброено документи.

А идейният ръководител на екипа архитекти, изработили този план, е бившия кмет на Столична община, сега член на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство в НС Стефан Софиянски, която сега трябва да го утвърди. Получава се парадоксът, че един и същи човек с едната ръка внася плана, а с другата го приема и ратифицира.

На 12.04.06г. на заседанието на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство ние наблюдавахме поведението на г-н Софиянски, който се държеше не като член на комисията, а като вносител на законопроекта.

Още по-интересен е фактът, че г-н Софиянски подсъдим по 4 дела, свързани с крупни имотни сделки, което хвърля сянка не само върху законноста при изготвянето на предложения ОУП, но и върху обективността, безпристрастността и законността на решенията на комисията.

Ние споделяме тезата, че един човек е невинен до доказване на противното, но също така сме убедени, че репутацията на личността, творяща законите на България и представляваща я в Европейския парламент трябва да бъде вън от всякакво съмнение.

Освен че поддържаме досегашните си искания и становища в подадените от нас гореизброени документи, ние настояваме и за следното:

I. Да бъде приложена процедура по прекратяване членството на г-н Софиянски в Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство.

II. Да бъде приложена процедура по отзоваване на същия от длъжността представляващ България в Европейския парламент.

Несъобразяването с тези две наши искания ще бъде знак за нас, гражданите, че ръководството на Народното събрание признава, че сред българската политическа класа съществува остър дефицит на неопетнени и радващи се на обществена подкрепа личности.

19.04.2006г.

С уважение:

Екосдружение „Кремиковци” – Цв. Цветанов
Екосдружение „Връбница- Надежда” – В. Димитров
Инициативен комитет – Мрамор - инж. Сн.Цветанова
Сдружение „Нови хан- европейско селище”- инж. О. Чипев
Фондация „Слънчев ден” – дтн И. Йорданова
НД „Екогласност – Монтана” – инж. П. Пенчев
Граждански комитет за защита здравето и живота на хората и опазване на живата природа- Златка Драганова
Комитет за борба с шума- ст.н.с.инж. О. Попов
ИКЗНДЛС
ИК „За чистота и законност” – Стрелбище -П. Канев
Сдружение „Дружба – София” – Л. Радева
Сдружение за защита на Лозенец–Ю.Цанков
ИК „Красна поляна” – Ч. Бонева
ГС „Младост – София” – Атанас Черешаров
Институцията „Петров” – Иван Митов Петров
ГОС „Люлин” – Съдбина Бончева
Съюз на специалистите по паркове и ландшафт в България – арх. М. Самарджиева
Граждани за София – арх. Д. Димитров

Няма коментари: