сряда

2006/06/13 ИСКАНЕ ОТНОСНО УПРАВЛЕНИЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

До
Кмета на София Г-н Бойко Борисов
Председателя на СОС Г-н Вл. Кисьов
Зам. кмета по екология Г-н Милор Михайлов
Комисията по екология към СОС и нейния
председател Г-жа Нели Манова
Комисията по градоустройство към СОС и
нейния председател Г-н Борислав Борисов


И С К А Н Е

относно
управлението на отпадъците на Столична община
от долуподписаните граждани и граждански организации


Уважаеми Дами и Господа,

Многократно сме изказвали нашето становище във връзка с Вашите действия и бездействия по отношение на управлението на отпадъците в поверената Ви за стопанисване община. Както вече сме свели до Вашето знание, кредитът на доверие на столичани към Вас е изчерпан.

Предвид на стеклите се в последните няколко дни обстоятелства, които поставят Столична община в привилегировано положение спрямо останалите общини в България - поставена над Закона, който повелява Общинската управа сама да се грижи за отпадъците – ние, представители на изстрадалото софийско население, ИЗИСКВАМЕ от Вас:

1. Незабавно да бъдат анулирани договорите с фирмите – оператори на балиращи инсталации, като противозаконни.

2. Незабавно да бъде спряна дейността по балирането, като едно вредно скъпо и безсмислено упражнение за харчене парите на данъкоплатците.
/Незаконна дейност, осъществявана въпреки заведени и спечелени вече съдебни дела/.

3. Самите площадки за балиране да бъдат разчистени и възстановени в предишния им вид. Незабавно да бъде отстранен от площадките на Кремиковци и Гара Искър вече опасния отпадък, събран в бали, защото той ни застрашава като бомба с часовников механизъм.

4. Незабавно да бъдат предоставени най-благоприятни условия за оползотворяване на отпадъците от опаковки, за да бъде постигнато отклоняване на максимално количество полезни ресурси от сметищата. Да се осигурят условия за най-активно разделно събиране във всички райони на столицата.

5. В програмата за управление на отпадъците на СО да се даде заслужената най-ниска оценка на технологията „балиране” и тя да бъде отхвърлена категорично като евентуален метод за третиране на отпадъците.

6. При разработване на горепосочената програма да залегне като съвършен и рационален модел стратегията „Нулеви отпадъци”(внесена в Столична община преди една година с вх. № 05.07.2005/2600-2466), която столичани да се стремят да достигнат като един връх за устойчиво управление на околната среда.

7. Визията и дейностите по програмата за управление на отпадъците трябва да се базира върху йерархията за управление на отпадъците, която е ясно регламентирана в българското и европейско екологично законодателство и е приложена в стратегията „Нулеви отпадъци”.

8. Програмата за управление на отпадъците на София да премине през Стратегическа Екологична Оценка, както изисква българското и европейското законодателство, със задължителните обществени обсъждания и законово необходимото време за коментари и становища. Едва след това може да се пристъпи към конкретното инвестиционно намерение, което не трябва да се основава на предварително избрани няколко технологии, а чрез Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) трябва да се разгледат всички алтернативи и да се избере най-доброто. В противен случай ОВОС ще фаворизира избрана вече технология, която едва ли ще е най-добрата, даже и да бъде “внесена” от Европейския съюз.

9. Да се създаде система за обучение на цялото столично население за изграждане на нова култура на потребяване и разделно събиране на отпадъците, като за това се използват всички съвременни информационни средства.

10. Да се разработят и въведат ефективни стимули за гражданите да произвеждат по-малко отпадъци, като се въведе механизъм за плащане на по-малка такса смет според обема на генерираните от всеки гражданин отпадъци.

Ако НЕ бъдат взети предвид нашите искания – ще срещнете обединената активна съпротива на гражданите и гражданските организации, борещи се за защита на конституционното си право на живот в здравословна околна среда!

13.06.2006г.
Подкрепили:
Цветан Цветанов - Екосдружение „Кремиковци”
Илка Стоименова – „Екозащита – Челопечене”
Марин Маринов - Инициативен комитет - Требич
Снежинка Цветанова – Инициативен комитет - Мрамор
Петър Пенчев – Национално Движение “Екогласност”
Ивайло Хлебаров – Екологично сдружение “За земята”
Ирина Йорданова – Фондация „Слънчев ден”
Огнян Чипев – сдружение „Нови хан-европейско селище”
Георги Йорданов - Сдружение ”Земя завинаги”
Веселин Димитров – Екосдужение „Връбница-Надежда”

Няма коментари: