неделя

2006/10/29 СИГНАЛ ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СРЕЩУ КМЕТА НА СО

До Г-н Борис Велчев – Главен прокурор на Република България

Копие: До Г-н Сергей Станишев – Председател на Министерския съвет

Копие: До Г-н Владимир Кисьов – Председател на Столичния общински съвет

С И Г Н А Л - П Р О Т Е С Т Н А Д Е К Л А Р А Ц И Я

от Група граждански екологични организации

Национално Движение „Екогласност“ - представлявано от зам. председателя Петър Пенчев

Инициативен комитет Сеславци - представляван от председателя Лилия Донкова Екосдружение „Кремиковци” - представлявано от председателя Цветан Цветанов

Сдружение „Екозащита – Челопечене” – представлявано от председателя Илка Стоименова

Инициативен комитет Мрамор – представляван от председателя Снежинка Цветанова

Сдружение „Нови хан – европейско селище”, представлявано от председателя Огнян Чипев

Граждански комитет за защита здравето и живота на хората и опазване на живата природа - представляван от главния координатор Златка Драганова

Eкосдружение „Връбница - Надежда” - представлявано от председателя Веселин Димитров

Уважаеми Господин Главен Прокурор,

Група граждански организации сме силно обезпокоени от изявления на кмета на София Бойко Борисов, излъчени през последните дни по някои централни български медии, че „заслужават бой” протестиращите хора срещу незаконното балиране и срещу незаконното искане на Б. Борисов за грубо пoгазване на Закона за опазване на околната среда(ЗООС) с „опростяване” на задължителната процедура по Оценка за въздействието върху околната среда(ОВОС) при избор на площадка за столичните битови отпадъци. И в директивите на Европейската Комисия от Брюксел e записано, че участието на обществеността е единствено възможно при провеждане на неманипулирана процедура по OВОС.

Б. Борисов открито иска да се погази ЗООС, като публично отрича задължителната процедура по ОВОС. По този начин той погазва и международната Конвенция от Орхус, за участие на обществеността при вземане на решения за околната среда.

Б. Борисов погазва и Закона за задълженията и договорите, като не контролира неизпълнението на сключените договори с фирмите за балиране – там е записано задължението на последните "да осигурят целостта на балите за срок от три години". Група граждански организации вече сме внесли Жалба за намеса на Съда, но българската Темида бави процеса, въпреки приложените от нас доказателства за виновно неизпълнение на тези договори - вече разкъсаните бали и смрадта от тях, само за една година. Съставените протоколи от компетентните органи в РБългария - Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите са неопровержими доказателства за замърсяване на околната среда и риск за човешкото здраве.

Б. Борисов иска сам, еднолично да решава въпроса за избор на технология за преработка на битовите отпадъци, като след всяко свое посещение в някой град на Европа заявява, че там е видял най-добрата технология. Но това трае само до посещението му в следващия град, където следващата технология ... отново е обявявана от него като "най-добра". И така се стигна до последната рекламирана от него - "безвредната" берлинска технология, но тук Б. Борисов крие самата истина – от брикетите ще се отделят при горенето им над 180 вида диоксини и фурани, които са доказани като особено опасни за замърсяване на околната среда и с риск за човешкото здраве.

Не можем да приемем за нормален факта, че за почти една година от кметуването си, Б. Борисов не можа да се научи, че България е вече правова държава и е недопустимо той да работи по диктаторския стил на охранявания от него в миналото Тодор Живков.

Уважаеми Господин Главен Прокурор,

Групата граждански екологични организации НАСТОЯВАМЕ за СПЕШНА намеса на Прокуратурата, като се извърши проверка на излъчените неколкократно по медиите заплахи на Б. Борисов за незаконна разправа с мирните протести на гражданите, което е открит и груб опит за сплашване на гражданското общество в България.

НАСТОЯВАМЕ Главна прокуратура НЕЗАБАВНО да разпореди на компетентния орган - Министерството на вътрешните работи, да предупреди Б. Борисов за публичен отказ от този публично излъчван тормоз върху населението.

НАСТОЯВАМЕ Главна прокуратура да започне производство за търсене на наказателна отговорност от кмета на София Бойко Борисов за неспазване на ЗАКОНИТЕ, в това число:

- на Закона за опазване на околната среда и на Конвенцията от Орхус – за допускане избор на площадка и технология без ОВОС и без участието на обществеността;

- на Закона за задълженията и договорите – за непрекратяване на договорите за балиране, поради тяхното виновно неизпълнение.

В случай на забавяне и на Вашата намеса като Върховен защитник на гражданите и законите в България, ще се обърнем след един месец към Mеждународния съд в Страсбург.

29.10.2006 г.

С уважение,

Петър Пенчев - Национално Движение „Екогласност“

Лилия Донкова - Инициативен комитет Сеславци

Цветан Цветанов - Eкосдружение „Кремиковци

Илка Стоименова - Сдружение „Екозащита – Челопечене”

Снежинка Цветанова - Инициативен комитет Мрамор

Огнян Чипев - Сдружение „Нови хан – европейско селище“

Златка Драганова - Граждански комитет за защита здравето и живота на хората и опазване

на живата природа

Веселин Димитров - Eкосдружение „Връбница – Надежда

Няма коментари: