неделя

2006/09/12 ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГРАЖДАНИТЕ НА СТОЛИЦАТА И ДО ИНСТИТУЦИИТЕ ОТНОСНО КРИЗАТА С ОТПАДЪЦИТЕ

ВСИЧКИ ЗАЕДНО

искаме столицата да се управлява в съответствие със законите в интерес на гражданите

ОТВОРЕНО ПИСМО

До гражданите на столицата

Уважаеми съграждани,

Към Вас се обръщат гражданите, засегнати от незаконното балиране на отпадъците на София и представители на екологични организации.

От месец юни 2005 г. ние заявяваме, че избраният метод за балиране на отпадък - съдържащ биомаса, ще доведе до екологична катастрофа, тъй като балите ще протекат, ще отделят зловонна миризма и опасен инфилтрат. Освен това балите са взривоопасни поради факта, че при гниенето се отделя метан и други леснозапалими газове.

От месец август 2005 г. до момента, ние се обърнахме към всички институции от местната и държавна администрация с искане за спиране на балирането, но получихме само нищо незначещи бюрократични отговори и прехвърляне на проблема с балите като “горещ картоф” от институция на институция.

Сега всички се убедиха, че избраният метод за балиране на отпадъка, вместо да разреши кризата с боклука, я задълбочи още повече.Ние не можем да продължаваме да бъдем безправни свидетели на това безумие, наречено “балиране на битов отпадък” и ИСКАМЕ отговори на следните въпроси от конкретни представители на властта , отговорни за създалата се ситуация:

Към г-н Софиянски-бивш кмет на град София

Защо за 10-годишен мандат като кмет на София, не само, че не направихте необходимото за да предотвратите задаващата се криза с отпадъците, но целенасочено предприехте редица действия, за да изправите днешна София пред екологична катастрофа?

Към г-н Кисьов-председател на СОС

Въз основа на какви анализи и социално-икономически и екологични експертизи избрахте и приехте технологията балиране на отпадък, съдържащ значителен процент биомаса и то без никакво обществено обсъждане и без Оценка за въздействието върху околната среда?

Към г-н Минко Герджиков- зам.кмет на град Софияа

След като на 4 юли миналата година обявихте състояние на криза на територията на Столична община и след като издадохте заповедта за започване на балиране и складиране на ТБО на терени, несъгласувани със засегнатото население, продължавате ли да твърдите, че балите и след седем години няма да текат и да миришат - каква отговорност ще поемете, че до последно заблуждавахте общественото мнение (дори и чрез предизборния си клип!), че методът е напълно безопасен за околната среда?

Към г-н Бойко Борисов-кмет на град София?

В предизборните си обещания заявихте, че балирането е “голяма далавера” и че до три месеца от избирането Ви, ще я прекратите. Променихте ли си мнението и какви фактори са Ви повлияли за тази промяна? Ще прекратите ли договорите за балирането при доказано неизпълнение на договорените условия от страна на фирмите – оператори? Защо не искате да изпълнявате клаузите на тези договори?

Към г-н Чакъров - министър на МОСВ

След като МОСВ нае фирма-консултант за извършване на предварителни проучвания за потенциални площадки за депа за ТБО в национален мащаб /”Геокомплекс” ЕООД/, ще огласите ли тайната - кои са терените на територията на Столична община, препоръчани като подходящи в изготвения от експертите доклад?

Към г-жа Благиева-директор на РИОСВ

Въз основа на какви технически, технологични и екологични показатели издадохте разрешенията за работа на балиращите инсталации?

Защо в протоколите от проверките на площадките експертите от РИОСВ не отразяват обективно всички факти и обстоятелства, а именно, че балите отдавна са разкъсани и от тях изтича инфилтрат, което е очевадно нарушение на условията по договорите за запазване в продължение нa 3 години целостта на опаковката?

Ще предприемете ли действия в съответствие с Вашите компетенции за отнемане разрешителните за балирането - като дейност, особено вредна за околната среда и човешкото здраве?

Към г-н Борис Велчев - Главен прокурор на Република България

След многобройните, внесени от нас сигнали и жалби до Главна прокуратура и Съда, ще потърсите ли най-после отговорност от лицата, виновни за създалата се кризисна ситуация. Какви още доказателства са Ви необходими за да установите, че чрез наложеното балиране и съхранение на отпадъците на град София, се създаде реална опасност за увреждане здравето на хиляди столичани, и на всичкото отгоре, същите тези граждани са принудени дa заплатят над 80 милиона лева, които ще се прахосат за излишното балиране.

Скъпи съграждани,

Обръщаме се към всички Вас, и Ви каним да подкрепите организирания от нас митинг на 12.09.2006 г.(вторник) от 17:00 часа пред базиликата „Света София”, на който ще очакваме отговорите на зададените по-горе въпроси.

Крайно време е да заявим ВСИЧКИ ЗАЕДНО нашата обща гражданска позиция, че искаме столицата да се управлява в съответствие със законите и интересите на всеки отделен гражданин и да не позволим да бъдем противопоставяни и насъсквани едни срещу други, по местоживеене.

Недопустимо е тези, които НИЕ сме избрали с нашия вот и с нашите данъци изплащаме заплатите им, да се държат високомерно и с пренебрежение към нашите законови изисквания и зад гърба ни да сключват на тъмно сделки в противоречие с нашите граждански интереси. Нещо повече, недопустимо е да ни разделят на граждани първо и второ качество, в зависимост от това дали живеят в столицата или в малко селце, да манипулират общественото мнение, че на нас ни се “плаща да протестираме”, “че сме заблудени” и т.н. Ние сме в абсолютното си право да искаме отчет от нашите управляващи, за това, как стопанисват града ни и как харчат нашите пари.

Очакваме Ви!

Организатори:

Национално движение “Екогласност”

Инициативен комитет Требич

Сдружение “Нови хан-европейско селище”

Инициативен комитет Мрамор

Инициативен комитет Габра

Сдружение „Екозащита Челопечене”

Екологично сдружение „За Земята”

Екосдружение „Кремиковци”

Иницитавен комитет Сеславци

Инициативен комитет Бобов дол

Граждански комитет „ЗЗЖХОЖП”

Екосдружение „Връбница-Надежда”

Екосдружение „Кремиковци” – клон Долни Богров

СГС „Щастливеца”

Информационен и учебен център по екология

Няма коментари: