неделя

2006/09/14 Отворено писмо до Жозе Барозо, pредседател на Европейската комисия


До Г-н Жозе Барозо

Председател на Европейската комисия

Брюксел

15 Септември 2006

Към писмо: ELARG/A2/BC D(2005) 5817

Относно: България – Изменение на закона при третиране на отпадъците доведе до екологична катастрофа в София

“На тъмно” вчера бе прието едно нехуманно, егоистично предложение на кмета Бойко Борисов – с риск за човешкото здраве и за замърсяване на околната среда

Уважаеми господин Барозо,

През 2005 г., като представители на гражданското общество, ние Ви информирахме за кризата с третиране на отпадъците в София. Стана така, че вече и държавните институции в България признават безизходицата и всички заедно наблюдаваме реална екологична катастрофа.

След проведения на 12.09.2006 г. протестен митинг пред Столична община на граждани заедно с екологични организации и направените там публични признания от зам.-министъра на околната среда и водите г-н Чавдар Георгиев и от зам.-кмета на София г-н Цанко Цветанов, ние отново се обръщаме към Европейската комисия за помощ.

Ние смятаме, че всичко това се случва поради влошаването и нехармонизирането на българското законодателство с европейските норми – в “Държавен вестник” бр. 77 от 2005 г. бяха направени изменения на Закона за опазване на околната среда и водите(ЗООС), за да се избегне провеждането на Оценка за Въздействието върху Околната Среда(ОВОС) за площадките за съхранение на бали с битови отпадъци.

Въведе се изменение на точка 26 от Приложение № 1 към ЗООС, като задължението за ОВОС за всички “Съоръжения за третиране на битови отпадъци” бе ограничено от 27.09.2005 г. до “Депа за неопасни отпадъци, всички приемащи над 10 тона отпадъци на денонощие или с общ капацитет над 25 000 тона…”.

Тези площадки са разположени на 50 метра от жилищен блок - в квартал “Дружба”, на 20 метра от газ-станция - в квартал “Кремиковци” и на 10 метра от сервитута на магистрален газопровод - квартали “Требич” и “Мрамор”, когато по действащата Наредба за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда е определена хигиенно-защитна зона от 3 000 метра при “депониране на неопасни отпадъци с периодично запръстяване”.

Същевременно вече и въведената съмнителна норма от общ капацитет 25 000 тона, отдавна многократно е надмината за площадките в жилищните квартали “Дружба” и “Кремиковци”, а смрадта от инфилтрата и разпокъсаните бали не могат да принудят кмета на София да прекрати договорите с операторите на балирането, въпреки записаното задължение в тези договори за “гарантиране целостта на балите за срок от три години” и въпреки над 85 милиона лева, взети от джобовете на гражданите-данъкоплатци, давани от Столична община на фирми за излишното балиране.

Компетентните държавни органи в Република България - Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването, не се намесват с решителни санкции към единствено отговорния съгласно закона Кмет на София, за управлението на отпадъците на територията на общината, а изготвят безрезултатни констатационни протоколи и глоби към фирмите-оператори, което единствено служи за хвърляне “прах в очите” на засегнатото гражданско общество. Така до днешния ден няма открита нито една процедура за ОВОС на нито една площадка. Това е основание за съмнение в съществуването на скрита корупционна схема в Столична община, защото публично кметът Бойко Борисов заяви намерението си за “бизнес-преговори с кварталите на София”, което е опит за заобикаляне на Закона за опазване на околната среда, без провеждане на единственото законово публично обществено обсъждане на ОВОС. И не на последно място, това нежелание за спазване на законовата процедура е един силен и продължителен тормоз върху гражданите от замърсените квартали и потенциално заплашени населени места извън София.

Замърсяването на други населени места от този боклук ще придобие нова сила за районите, където ще се изнесат за изгаряне “брикетите” – резултат от работата на завода за третиране на боклука, по приетата вчера технология от Столичния общински съвет. Дълбоко егоистично, с риск за човешкото здраве и замърсяване на околната среда при други граждани на България, идващо от отделянето на над 150 вида канцерогенни диоксини при изгарянето на тези брикети, е скриването на истината за това изгаряне и столичният кмет най-смело “на голо” декларира, че нямало да има замърсяване на околната среда. Да, ама … само в София! Това “изгаряне на брикети” можа да се наложи от кмета, тъй като процедурата по избор на технология се проведе при пълна непрозрачност – тримата легитимно избрани още през месец март 2006 г. представители на граждански еко-организации(противници на “изгарянето” при инсинераторите), като контактьори от страна на гражданството, не бяха допуснати до тези “пазарлъци на тъмно”, станали в Столична община.

Заедно с внесената от наши представители на 18.08.2006 г. жалба в Софийски градски съд с искане за прекратяване на договорите за балиране, НИЕ отправяме нашата молба и към Вас за намеса - настояваме в Глава “Екология” от предстоящия на 26.09.2006 г. доклад на Европейската комисия за България, да се препоръча въвеждане на задължителен мониторинг по проблема с битовите отпадъци, както и истинско хармонизиране и спазване на екологичното законодателство.

Като граждани очакваме с надежда, да не се отлага и с нито един ден след 01.01.2007 г. присъединяването на Република България към Европейския съюз.

С уважение,

Национално движение “Екогласност”, представлявано от зам.-председателя Петър Пенчев, с адрес за съобщения 1000 София, бул.”Дондуков” 9, GSM 0887525032

Инициативен комитет - Мрамор, представляван от председателя Снежинка Цветанова

Eкосдружение „Кремиковци”, представлявано от председателя Цветан Цветанов

Сдружение „Екозащита – Челопечене”, представлявано от председателя Илка Стоименова

Eкосдружение „Бухово”, представлявано от председателя Петър Симеонов

Инициативен комитет - Габра, представляван от председателя Андрей Пенчев

Инициативен комитет - Бобов дол, представляван от председателя Николай Игнатов

Eкосдружение „Кремиковци – клон Долни Богров”, представлявано от председателя Григор Банков

Eкосдружение „Връбница - Надежда”, представлявано от председателя Веселин Димитров

Екосдружение “Защита на здравето на хората и околната среда” – Суходол, представлявано от председателя Венцислав Божилов

Софийско гражданско сдружение «Щастливеца», представлявано от председателя Радосвета Кръстанова

Сдружение “Нови хан-европейско селище”, представлявано от председателя Огнян Чипев

Граждански комитет „ЗЗЖХОЖП” София, представляван от главния координатор Златка Драганова

Няма коментари: