понеделник

2006/11/30 Жалба срещу изгарянето на месокостно брашно без ОВОС

Национално Движение Екогласност
Член на Приятели на Земята Интернешънъл


Изх. № 11-30/ 30.11.2006 Чрез Министъра на околната среда и водите
До Върховен административен съд

Ж А Л Б А
от Национално движение “Екогласност”, член на “Приятели на
Земята Интернешънъл”, представлявано от Петър Пенчев Троянски – зам.-председател
ПРОТИВ: Отказ на министъра на околната среда и водите на ИСКАНЕ ЗА НАМЕСА на основание Закона за опазване на околната среда, относно издаване на Разрешително за изгаряне на месокостно брашно без провеждане на задължителната процедура по ОВОС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ВЪРХОВНИ СЪДИИ,
I. С писмо вх. № 26-00-3496 от 02.11.2006 г., НД ”Екогласност” заедно с група граждански екологични организации, се обърнахме към министъра на околната среда и водите, с ИСКАНЕ ЗА НАМЕСА на основание Закона за опазване на околната среда, относно издаването на Разрешително за изгаряне на месокостно брашно, без провеждане на задължителната процедура по Оценка за Въздействие върху Околната Среда(ОВОС), поради следните обстоятелства:
1) че от медиите научихме за тази стартирана процедура по такова инвестиционно предложение на Министерството на земеделието и горите(МЗГ);
2) че от медиите научихме, че в това инвестиционно предложение е заложено изгаряне на месокостно брашно в циментови заводи и металургични предприятия на територията на България.

II. От горните информации може да се заключи:
1) Инвестиционното предложение на МЗГ е за действия по изгаряне на опасни отпадъци, от което ще последва пряко силно замърсяване на околната среда, с риск за човешкото здраве.
2) За инвестиционното предложение на МЗГ, е задължително провеждане на процедура по ОВОС, с участието на обществеността, съгласно Конвенцията от Орхус.

Ето защо Ви молим да обявите за незаконосъобразен мълчаливия отказ на министъра на околната среда и водите, на нашето ИСКАНЕ ЗА НАМЕСА на основание Закона за опазване на околната среда, относно издаване на разрешително на МЗГ за изгаряне на месокостно брашно, без провеждане на задължителната процедура по ОВОС.



С уважение,

Зам.-председател:
Петър Пенчев

Няма коментари: