неделя

2006/10/23 ЖАЛБА СРЕЩУ ЗАБАВЯНЕТО НА ЖАЛБА /до Главния прокурор/

До Главния Прокурор на Р България

Ж А Л Б А С Р Е Щ У З А Б А В Я Н Е Н А Ж А Л Б А

Уважаеми Г-н Велчев,

С настоящата жалба ние Ви призоваваме да обърнете внимание върху забавянето на множество наши жалби и по-конкретно на Жалба с вх. №5902/19.05.06

Напомняме Ви, че в Главна Прокуратура има внесени многобройни наши Сигнали и Жалби относно нарушенията с управлението на отпадъците на Столична община, като последната наша Жалба е от 19 май 2006г с вх. №5902 и с копие до Народното събрание.

В нея 14 организации и инициативни комитети молим да се разгледат действията и бездействията на Столична община, свързани с управлението на отпадъците.

Призоваваме Ви да ускорите прокурорското разследване, за което получихме уведомително писмо, че е възложено на Върховна касационна прокуратура .

Смятаме, че НЕоткриването и НЕнаказването на виновниците за кризата създава комфорт за извършването на нови незаконни действия и престъпления, от които страдат не само софиянци, но и други наши сънародници.

Повод за настоящата ЖАЛБА ни дадоха последните събития, свързани с извозването от страна на Столична община на балираните битови отпадъци на нерегламентирана площадка, собственост на МК „Кремиковци” АД. За съжаление това не е първият и единствен случай на грубо неспазване на законите на Р. България.

От обявяването на кризата с отпадъците на 4 юли 2005г до настоящия момент Столична община и Столичният общински съвет не са предприели нито едно законно, навременно, адекватно действие по решаване на кризата с отпадъците на града.

Недопустимо е кметът на бъдеща европейска столица да предприема действия и да прави изявления, които са в противоречие с всички законови норми по управление на отпадъците на град София, а изявленията му, че няма да спазва законите, са направо безпрецедентни и не се нуждаят от коментар.

Напомняме му, че България е поела ангажимент да спазва европейските директиви в областта на опазване на околната среда и управлението на отпадъците, което нееднократно беше отразявано и напомняно във всички , вкл. и в последния мониторингов доклад.

Обръщаме внимание, че от 01.01.2007 г. гражданите на България, вече като Европейски граждани, ще могат да се обръщат към Европейската комисия, в случаите, когато се нарушават така арогантно гражданските им права, при което България може да бъде съдена за това, че не спазва Европейските директиви и регламенти. Българските власти трябва да преценяват внимателно действията си дали са в съответствие със законите и поетите ангажименти във връзка с влизането на страната ни в Европейския съюз, защото членството в Европа означава: задължително спазване на правилата – от управляващи и граждани,и налагане на санкции при неспазването им.

Също така нашите управляващи не трябва да забравят, че тази земя сме я взели назаем от нашите деца и трябва да им я върнем чиста и непокътната. Няма да позволим безпардонно да се разпореждате с това богатство, принадлежащо на бъдещите ни поколения.

Виждаме как всичките решения на горепосочени отговорни институции са продиктувани единствено от усилията им да продължи функционирането на добре изпипани корупционни схеми в противоречие с обществения интерес.

Г-н Велчев, с оглед на гореизложеното ние молим да не допускате забавяне при разследване на действията и бездействията на отговорни лица в Столична община през последните 10 години, довели до продължаващата вече няколко години криза с битовите отпадъци на града. Считаме, че от такова забавяне полза извличат единствено онези, които умишлено предизвикаха и отгледаха кризата.

20.10.2006 С уважение:

Цветан Цветанов /Екосдружение – „Кремиковци”/

Илка Стоименова /”Екозащита – Челопечене”/

Веселин Димитров /Екосдружение „Връбница – Надежда”/

Лилия Донкова /Инициативен комитет „Сеславци”/

Снежинка Цветанова / Инициативен Комитет-Мрамор/

Златка Драганова /ГК „ЗЗЖХОЖП”

Огнян Чипев / Сдружение „Нови хан – европейско селище/

Петър Пенчев /НД „Екогласност”/

Марин Маринов /Инициативен комитет – Требич/

Няма коментари: